Prezentarea proiectului:


Parcul Bai se afla situat pe un areal cu o suprafata aproximativa de 3,84 ha si beneficiaza de un microclimat ozonat, lipsit de pulbere nociva, cu o frumusete a reliefului si florala deosebita.  Parcul Bai are o functie dominant ecologica si o functie de agrement, turism si recreere prin practicarea de sporturi, distractii, jocuri, odihna in aer liber sau promenada. Numeroasele izvoare minerale care se găsesc în zona Parcului Bai pot constitui o importantă relansare economică pentru oras daca s-ar asigura o valorificare eficienta (Municipiul Moinesti pledeaza pentru statutul de statiune balneoclimaterica). Ele constituie o adevarata comoara neglijata dar care ar putea aduce prosperitate, bunastare, sanatate, atat pentru locuitorii orasului, cat si pentru cei din zonele limitrofe orasului, din alte parti ale tarii sau care ar putea atrage turisti din alte tari.

Unitatea Administrativ Teritoriala municipiul Moinesti deruleaza incepand cu data de 23.07.2011 proiectul "Modernizarea si amenajarea Parcului Bai in Municipiul Moinesti”, cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Domeniul major de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, sub-domeniul: „centre urbane”, in baza contractului de finantare nr. 1972/22.07.2011 incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in calitate de Autoritate de Management si cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea acestui program.

Valoarea totala a proiectului este de 3.940.003,27 lei; Valoarea totala eligibila a proiectului este de 3.102.541,00 lei din care: Contributia solicitantului la cheltuielile eligibile este de 62.050,82 lei, Asistenta financiara nerambursabila solicitata este de 3.040.490,18 lei; Valoarea neeligibila a proiectului, inclusiv TVA, ete de 112.128,19 lei; Valoarea  TVA aferenta cheltuielilor eligibile este de 725.334,08 lei.

Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni (iulie 2011 – octombrie 2012).

Beneficiarii directi: Populatia din zona de actiune urbana a municipiului Moinesti, ce beneficiaza de modernizarea si amenajarea parcului Bai.

Beneficiari indirecti:

  • Populatia judetului Bacau: care va beneficia in mod indirect de pe urma reabilitarii parului Bai astfel: investitia realizata prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte centre din judet; se vor ridica standardele de civilizatie si protectie a mediului comparativ cu situatia la nivel European.
  • Primariile din Regiunea de Nord Est: Bacau, Neamt, Suceava, Botosani si Vaslui, pentru care investitia va servi ca exemplu de urmat;
  • Regiunea de Nord Est:  investitia realizata prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte judete si centre urbane; se va realiza o protectie superioara a mediului inconjurator; se va reduce riscul si impactul negativ asupra sanatatii populatiei; va creste nivelul investitiilor in regiune; se va dezvolta sectorul turistic, ca urmare a cresterii atractivitatii orasului; va creste bunastarea si nivelul de trai al populatiei; se vor crea noi locuri de munca si se va accelera ritmul dezvoltarii economice.
  • Societatea romaneasca in ansamblu: investitia realizata prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte centre din tara; se vor imbunatati conditiile economico-sociale de viata ale populatiei, se va reduce riscul asupra sanatatii populatiei si se vor ridica standardele de civilizatie si protectie a mediului comparativ cu situatia la nivel European.
regio